Ryttare bör också behandlas med respekt

Hästar är, precis som vi, levande varelser med känslor och tankar. Hästälskare är försäkrade om det. Tyvärr är inte alla medvetna om det, vilket kan bidra till otäcka olyckor och onödiga dödsfall. Folk tar inte hänsyn till hästen utan tänker att ryttaren eller den som hanterar hästen bör ha kontroll över den. Det är i bristen på respekt och förståelse som problemen uppstår.

   Man anser att hästar ute i trafiken bör vara trafiksäkra och inte vara rädda för bilar. Det okunniga inte tänker på är att, som jag nämnde tidigare, hästar också är levande varelser och kan bli överaskade, precis som vi människor. Att rida är inte att sitta och rulla tummarna på hästryggen, nej det är mer än så, det är hur mycket som helst att hålla reda på! Hästen är, i de flesta fall, lika koncentrerad som ryttaren. Är den inte det går den och fokuserar på helt andra saker än bilar. Om det då kommer en bil som kör förbi alldeles för fort blir hästen såklart rädd, även ryttaren! Nu talar jag utav egna erfarenheter.

   Att kontrollera ett uppskrämt djur på 600 kilo, som lätt kunde sparka ihjäl en människa, är inte så lätt som det ibland tros vara. Blir man skrämd är ens naturliga instinkter att fly från det. Vi hoppar till och gör oss redo att springa, precis som hästarna gör. Om hästen sen blir tillräckligt rädd för den stora, farliga, okända, bullriga maskinen som susar förbi så flyr den, och ryttarens försök att få kontroll hörs inte, instinkterna tar över.

   Det som oroar mig allra mest är inte att det händer, utan vad konsekvenserna kan bli om det går olyckligt till. Hästen kan snubbla ner i diket och bryta ben så avlivning är nödvändigt. Ryttaren kan hamna under och inte överleva händelsen, eller få men för livet. Hästen kan bli påkörd av bilen så att föraren, inklusive ekipaget, också kan omkomma. Skulle du som bilförare vilja ha en ryttares eller en hästs liv på ditt samvete för att du inte saktade ner och körde lungt och försiktigt förbi hästen? Det handlar om att lägga ner ett fåtal minuter på att sakta in. Känns det värt att ha orsakat någons olycka för att man inte bryr sig om de minutrarna?

   Som bilförare kan man tänka "Det händer inte mig, det är alltid någon annan". Det som glöms bort är att någon måste vara den "någon annan", och i det här fallet kanske det är du. Även om det inte händer något allvarligt första gången betyder inte det att det alltid gör det. Så ni bilförare, snälla, sakta ner när ni kör förbi ett ekipage! En persons liv eller framtid kan hänga på det, ridning är farligare än ni kan tro. Ryttarna anstränger sig för att synas, nu är det ni som måste respektera det också!


Kommentarer
Postat av: moonzanna

hej !

Släckte du alla lampor och elförbrukande prylar i lördags under " Earth Hour " ?

Kram Sanna

2009-03-29 @ 21:09:30
URL: http://moonzanna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0